Mon. Sep 16th, 2024

Omenan terveysvaikutukset,8 vahvaa terveys hyötyä

Omenan terveysvaikutukset.

On taas se aika vuodesta: omenoiden poimintakausi. Ja on useita hyviä syitä, miksi haluat täyttää korin.

Omenat eivät vain maistu herkulliselta sellaisenaan tai ruokiin lisättynä, vaan niissä on runsaasti terveyshyötyjä. “Omenat on yhdistetty lukuisiin terveyshyötyihin, kuten parantuneeseen suoliston terveyteen ja pienentyneeseen aivohalvauksen, korkean verenpaineen, diabeteksen, sydänsairauksien, liikalihavuuden ja joidenkin syöpien riskiin”, sanoo Jessica Levinson, RDN, kulinaarinen ravitsemusasiantuntija Westchesteristä, New Yorkista. York.

Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan keskikokoinen omena on hyvä kuidun lähde: se sisältää 4,8 grammaa ravintoainetta. Sama omena on myös hyvä C-vitamiinin lähde, tarjoten 9,2 milligrammaa, sekä pieniä määriä muita vitamiineja ja kivennäisaineita.

Sarah Gold Anzlovar, RDN, Bostonissa toimiva Sarah Gold Nutritionin omistaja, suosittelee hedelmien lisäämistä salaatteihin tai grillatun juuston joukkoon, paistettujen omenoiden valmistamista terveelliseksi jälkiruoaksi tai keitetyn kanan keittämistä omenoiden kanssa hitaassa keittimessä. helppo lounas tai päivällinen.

“Kaikki omenat tarjoavat etuja, vaikka ravinto- ja antioksidanttipitoisuus vaihtelevat hieman omenoista toiseen – paras syötävä on sellainen, josta pidät”, Anzlovar sanoo.

Tästä syystä lauseella “omena päivässä auttaa pitämään lääkärin loitolla” voi olla totta.

1.Omenan terveysvaikutukset.Omenat voivat alentaa korkeaa kolesterolia ja verenpainetta

Maista mehukas omena ja voit auttaa pitämään tickerisi terveenä prosessissa. “Tutkimukset ovat yhdistäneet omenoiden kulutuksen alentuneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin, mikä saattaa liittyä omenoissa olevan liukoisen kuidun kolesterolia alentaviin hyötyihin”, Anzlovar sanoo.

Liukoinen kuitu liukenee veteen muodostaen geelimäisen materiaalin Mayo Clinicin mukaan.

Illinoisin yliopiston mukaan liukoinen kuitu auttaa estämään kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin, mikä vähentää ateroskleroosin (plakin kertymisen aiheuttama rajoittunut verenkierto valtimoissa) ja sydänsairauksien ilmaantuvuutta. Se voi myös auttaa alentamaan verenpainetta: Eräässä aikaisemmassa katsauksessa havaittiin, että liukoisen kuidun suurempi saanti liittyi alentuneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin.

Aiemmat tutkimukset osoittavat, että omenoiden (tai päärynöiden) säännöllinen syöminen liittyi 52 prosenttia pienempään aivohalvausriskiin. Lisäksi helmikuussa 2020 The American Journal of Clinical Nutritionissa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että kahden omenan syöminen päivässä auttoi tutkimuksen osallistujia alentamaan sekä LDL-kolesteroli- että triglyseriditasojaan.

omenan terveysvaikutukset

2.Kuitupitoisten ruokien, mukaan lukien omenoiden, syöminen voi edistää ruoansulatusta

Olet todennäköisesti kuullut, että kuidut ovat hyväksi ruoansulatukselle – ja kuulemasi on totta! Harvardin T.H. Chan School of Public Health, molemmat kuidut (liukoiset ja liukenemattomat, mikä tarkoittaa, että ne eivät voi imeytyä veteen) ovat tärkeitä ruoansulatukselle. Ja sinulla on onnea – Illinoisin yliopiston mukaan omenoissa on molempia tyyppejä.

Liukoinen kuitu auttaa hidastamaan ruoansulatusta, jolloin voit tuntea olosi kylläiseksi, ja hidastaa myös glukoosin sulamista, mikä auttaa hallitsemaan verensokeria. Samaan aikaan liukenematon kuitu voi auttaa kuljettamaan ruokaa elimistössäsi ja auttaa ummetuksessa ja säännöllisyydessä Harvardin mukaan.

Muista syödä omenan kuorta, joka sisältää paljon omenan liukenematonta kuitua Illinoisin yliopiston mukaan.

3.Omenan terveysvaikutukset.Omenat voivat tukea tervettä immuunijärjestelmää

Kukapa ei haluaisi vahvempaa immuunijärjestelmää syksyyn? Omenat voivat olla tärkeä työkalu immuunijärjestelmää tukevassa työkalusarjassasi.

Aiempien eläintutkimusten mukaan liukoisella kuidulla täytetty ruokavalio auttoi muuttamaan tulehdusta edistäviä immuunisoluja tulehdusta ehkäiseviksi ja immuunijärjestelmää tukeviksi soluiksi. Toisessa eläintutkimuksessa, joka julkaistiin toukokuussa 2018 Immunity-lehdessä, havaittiin, että runsaasti ravintokuitua sisältävä ruokavalio auttoi suojaamaan hiiriä flunssalta. (Ei ole kuitenkaan selvää, esiintyisivätkö nämä vaikutukset ihmisillä.)

Silti on syytä uskoa, että omenat voivat vahvistaa vastustuskykyä osittain siksi, että ne sisältävät immuunijärjestelmää vahvistavaa C-vitamiinia. Eräässä aiemmassa laajassa katsauksessa havaittiin, että C-vitamiinin säännöllisellä käytöllä on monia tehtäviä immuunijärjestelmän toiminnan edistämisessä. Aiempien tutkimusten mukaan se voi esimerkiksi auttaa vahvistamaan epiteelin (eräänlainen kudos) estettä taudinaiheuttajia vastaan ja suojautumaan ympäristön oksidatiiviselta stressiltä, kuten saastumiselta ja säteilyltä.

4.Omenat ovat diabetesystävällinen hedelmä

Jos sinulla on tyypin 2 diabetes, harkitse omenoiden lisäämistä ruokavalioosi. Toki ne ovat hedelmiä, mutta on yleinen väärinkäsitys, että diabeetikot eivät voi syödä hedelmiä.

Tässä tapauksessa omenoiden liukoinen kuitu voi auttaa hidastamaan sokerin imeytymistä verenkiertoon ja voi parantaa verensokeritasoja, Mayo Clinic huomauttaa. Lisäksi Mayon mukaan terveellinen ruokavalio, joka sisältää liukenematonta kuitua, voi alentaa todennäköisyyttäsi sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Lisäksi elokuussa 2016 Experimental and Therapeutic Medicine -lehdessä julkaistussa tyypin 2 diabeetikoista tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että liukoisen kuidun säännöllinen nauttiminen auttoi vähentämään insuliiniresistenssiä ja parantamaan verensokeri- ja triglyseriditasoja.

5.Omenoiden antioksidanteilla voi olla rooli syövän ehkäisyssä

Vaikka ei ole yhtä varmaa tapaa ehkäistä syöpää, omenat voivat auttaa torjumaan näitä sairauksia. “Omenat voivat vähentää tiettyjen syöpien riskiä, mikä tutkijoiden mukaan liittyy omenoissa oleviin antioksidantteihin”, Anzlovar sanoo. Aiemmat tutkimukset viittaavat siihen, että omenat sisältävät runsaasti antioksidantteja, ja laboratoriotutkimuksissa näiden antioksidanttien on osoitettu rajoittavan syöpäsolujen kasvua.

Public Health Nutritionissa lokakuussa 2016 julkaistussa katsauksessa todettiin, että omenoiden säännöllinen syöminen liittyy tiettyjen syöpien, kuten paksusuolen-, suuontelon, ruokatorven ja rintasyöpien, riskin vähenemiseen.

Omenoiden kuidut voivat tarjota syöpää ehkäiseviä etuja. Maaliskuussa 2016 Pediatrics-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että naisilla, jotka söivät enemmän kuitupitoista ruokaa murrosiässä ja nuorena aikuisena (etenkin paljon hedelmiä ja vihanneksia), oli pienempi rintasyöpäriski myöhemmässä elämässä.

Ja toisessa tutkimuksessa, joka julkaistiin tammikuussa 2019 The Lancet -lehdessä, havaittiin, että runsaasti ravintokuitua sisältävä ruokavalio voi auttaa suojaamaan paksusuolensyövältä ja rintasyövältä sekä tyypin 2 diabetekselta ja sydän- ja verisuonitaudeilta.

6.Omenoiden syöminen voi tukea terveellistä painonpudotusta

Ruokavalio, joka sisältää runsaasti hedelmiä (ja vihanneksia), voi auttaa sinua ylläpitämään terveellistä painoa – tai pudottamaan kiloa – Centers for Disease Control and Prevention mukaan.

Koska omenat ovat täynnä ravintokuitua, ne ovat korkealla tässä luettelossa. “Kuitu hidastaa ruuansulatusta ja verensokerin nousua, pitää sinut kylläisenä ja vähemmän todennäköisempänä ylensyöntiä”, Levinson sanoo.

The Lancet -lehden tutkimuksen mukaan eniten kuitua syöneiden ihmisten paino oli huomattavasti pienempi. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että ylipainoiset naiset, jotka söivät kolme omenaa päivässä, laihtuivat 1,22 kiloa (2,7 puntaa) 12 viikon jälkeen.

Koska keskikokoinen omena sisältää vain 95 kaloria, tämä hedelmä on sellainen, jota haluat pitää käsillä, kun makeanhimo iskee.

7.Omenat voivat auttaa ehkäisemään Alzheimerin tautia

On aika alkaa syömään enemmän omenoita ja muita flavonoidipitoisia ruokia, kuten marjoja ja teetä. Elokuussa 2020 The American Journal of Clinical Nutritionissa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että 50-vuotiaat ja sitä vanhemmat aikuiset, jotka sisälsivät ruokavalioonsa vain pienen määrän flavonoidipitoisia ruokia, kuten marjoja, omenoita ja teetä, olivat 2–4 kertaa todennäköisemmin kehittää Alzheimerin tautia ja siihen liittyviä dementiatyyppejä 20 vuoden aikana verrattuna ihmisiin, jotka söivät enemmän flavonoidipitoisia ruokia.

Tämän lisäksi Biomolecules-lehdessä tammikuussa 2020 julkaistussa katsauksessa todettiin, että kversetiini, omenoissa oleva flavonoidi, suojaa hermosoluja oksidatiivisilta vaurioilta ja sisältää myös muita Alzheimerin taudin vastaisia ominaisuuksia. Mutta tutkijoiden mukaan tutkimusta on tehtävä enemmän laboratorioympäristön ulkopuolella.

8.Omenan terveysvaikutukset.Omenat voivat auttaa pitämään suolistosi terveenä

Suoliston terveys on erittäin trendikäs aihe nykyään, ja on käynyt ilmi, että omenoiden syöminen voi olla yksi tapa tehdä ruuansulatusjärjestelmällesi palvelus.

Omenat sisältävät eräänlaista tärkkelystä, jota kutsutaan pektiiniksi, joka on prebiootti. Prebiootit ovat tärkeitä, koska ne auttavat ruokkimaan suoliston “hyviä” bakteereja Cleveland Clinicin mukaan; ne myös tehostavat immuunitoimintaa, stimuloivat hormonien tuotantoa ja auttavat kehoasi imemään tiettyjä mineraaleja (kuten kalsiumia ja fosforia) muiden etujen ohella.

Omenat sisältävät myös bakteereja, jotka voivat olla hyödyllisiä suolistolle, havaittiin heinäkuussa 2019 Frontiers in Microbiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tutkijat kuitenkin huomauttivat, että juuri korjatuilla luomuomenoilla on monimuotoisempi ja selkeämpi bakteeripesäke verrattuna perinteisesti kasvatettuihin kaupasta ostettuihin omenoihin – sitäkin suurempi syy on käydä paikallisen viljelijän markkinoilla, suunnitella omenoiden poimimista tai istuttaa. !

Muista myös lukea seuraava artikkeli

Valkosipulin terveysvaikutukset jotka kannattaa tiedostaa

Please follow and like us:
Pin Share

Related Post

One thought on “Omenan terveysvaikutukset,8 vahvaa terveys hyötyä”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *