Mon. Sep 16th, 2024

Tumman suklaan terveysvaikutukset,7 todistettua vaikutusta

Tumman suklaan terveysvaikutukset.Runsaasti kaakaota sisältävän tumman suklaan kohtuudella syöminen voi tarjota antioksidantteja ja kivennäisaineita ja auttaa suojaamaan sydänsairauksilta. Mutta se voi myös sisältää suuria määriä sokeria ja kaloreita.

Tumma suklaa on täynnä ravintoaineita, jotka voivat vaikuttaa terveyteen positiivisesti.

Kaakaopuun siemenistä valmistettu se on yksi parhaista antioksidanttien lähteistä, joita voit löytää.

Tutkimukset osoittavat, että tumma suklaa voi parantaa terveyttäsi ja vähentää sydänsairauksien riskiä.

Tässä on 7 tumman suklaan tai kaakaon terveysvaikutusta, joita tiede tukee.

1.Erittäin ravitsevaa

Jos ostat laadukasta tummaa suklaata, jossa on korkea kaakaopitoisuus, se on varsin ravitsevaa.

Se sisältää kohtuullisen määrän liukoista kuitua ja on täynnä mineraaleja.

100 gramman patukka tummaa suklaata, jossa on 70–85 % kaakaota, sisältää.

  • 11 grammaa kuitua
  • 66 % DV:stä raudalle
  • 57 % magnesiumin DV:stä
  • 196 % DV:stä kuparille
  • 85 % DV:stä mangaanille

Lisäksi siinä on runsaasti kaliumia, fosforia, sinkkiä ja seleeniä.

Tietenkin 100 grammaa (3,5 unssia) on melko suuri määrä, eikä sinun pitäisi syödä päivittäin. Näissä ravintoaineissa on myös 600 kaloria ja kohtuullinen määrä sokeria.

Tästä syystä tummaa suklaata on parasta kuluttaa kohtuudella.

Kaakaon ja tumman suklaan rasvahappoprofiili on myös hyvä. Rasvat koostuvat pääasiassa öljyhaposta (sydämen terveellinen rasva, jota löytyy myös oliiviöljystä), steariinihaposta ja palmitiinihaposta.

Steariinihapolla on neutraali vaikutus kehon kolesteroliin. Palmitiinihappo voi nostaa kolesterolitasoa, mutta se muodostaa vain kolmanneksen rasvan kokonaiskaloreista.

Tumma suklaa sisältää myös piristeitä, kuten kofeiinia ja teobromiinia, mutta se ei todennäköisesti pidä sinut hereillä öisin, koska kofeiinin määrä on hyvin pieni kahviin verrattuna.

tumman suklaan terveysvaikutukset

2.Tumman suklaan terveysvaikutukset.Tehokas antioksidanttien lähde

ORAC tarkoittaa happiradikaalin absorbanssikapasiteettia. Se on elintarvikkeiden antioksidanttiaktiivisuuden mitta.

Pohjimmiltaan tutkijat asettavat joukon vapaita radikaaleja (pahoja) ruokanäytettä vastaan ja näkevät, kuinka hyvin ruoan sisältämät antioksidantit voivat riisua vapaita radikaaleja.

Näiden tutkimusten perusteella suklaata pidetään runsaasti antioksidantteja sisältävänä. Mutta ORAC-arvojen biologinen merkitys on kyseenalainen, koska se mitataan koeputkessa, eikä sillä välttämättä ole samaa vaikutusta kehoon.

Ihmisillä tehdyt tutkimukset eivät aina osoita samaa antioksidanttivaikutusta suklaalla. Asiantuntijoiden mukaan varmaa näyttöä ei kuitenkaan ole vielä riittävästi.

Tumma suklaa on täynnä orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat biologisesti aktiivisia ja toimivat antioksidantteina. Näitä ovat muun muassa polyfenolit, flavanolit ja katekiinit. Tutkimusten mukaan tummassa suklaassa olevat polyfenolit voivat auttaa alentamaan tiettyjä LDL-kolesterolin muotoja (“huono”) yhdistettynä muihin ruokiin, kuten manteliin ja kaakaoon (3 luotettu lähde).

Eräs tutkimus osoitti, että kaakaolla ja tummalla suklaalla oli enemmän antioksidanttiaktiivisuutta, polyfenoleja ja flavanoleja kuin millään muilla testatuilla hedelmillä, kuten mustikoilla ja acai-marjoilla.

3.Voi parantaa verenkiertoa ja alentaa verenpainetta

Tumman suklaan flavanoidit voivat stimuloida endoteelia, valtimoiden limakalvoa, tuottamaan typpioksidia.

Yksi NO:n tehtävistä on lähettää signaaleja valtimoille rentoutumaan, mikä alentaa vastustusta verenvirtaukselle ja alentaa siten verenpainetta.

Monet kontrolloidut tutkimukset osoittavat, että kaakao ja tumma suklaa voivat parantaa verenkiertoa ja alentaa verenpainetta, vaikka vaikutukset ovat yleensä lieviä.

Yksi tutkimus tyypin 2 diabetesta ja korkeaa verenpainetta sairastavilla ihmisillä ei kuitenkaan osoittanut vaikutusta, joten ota tämä suolan kanssa (8 Luotettu lähde). On mahdollista, että ihmiset, jotka jo saavat hoitoa korkeaan verenpaineeseen, eivät saa mitään lisähyötyä kaakaoflavanolien lisäämisestä ruokavalioonsa.

Koska tätä aihetta koskevien tutkimusten välillä on suuria eroja, on selvää, että tutkimusta tarvitaan lisää.

4.Tumman suklaan terveysvaikutukset.Nostaa HDL:ää ja suojaa LDL:ää hapettumiselta

Tumman suklaan nauttiminen voi parantaa useita tärkeitä sydänsairauksien riskitekijöitä. Se voi suojata korkealta kolesterolilta.

Pienessä tutkimuksessa todettiin, että tumman suklaan syöminen, johon on lisätty flavanolilykopeenia, alensi merkittävästi kokonaiskolesterolin, LDL-kolesterolin (“huonon”) ja triglyseridien tasoja.

Jotkut LDL-kolesterolin muodot hapettuvat todennäköisemmin, mikä tapahtuu, jos ne reagoivat kehosi vapaiden radikaalien kanssa. Hapetus tekee LDL-hiukkasista itse reaktiivisen ja kykenevän vahingoittamaan muita kudoksia, kuten sydämesi valtimoiden limakalvoa.

On täysin järkevää, että kaakao alentaa hapettumisalttiita LDL-muotoja. Se sisältää runsaasti tehokkaita antioksidantteja, jotka pääsevät verenkiertoon ja suojaavat lipoproteiineja oksidatiivisilta vaurioilta.

Tumman suklaan flavanolit voivat myös vähentää insuliiniresistenssiä, joka on toinen yleinen riskitekijä sairauksille, kuten sydänsairauksille ja diabetekselle.

Tumma suklaa sisältää kuitenkin myös sokeria, jolla voi olla päinvastainen vaikutus.

5.Voi vähentää sydänsairauksien riskiä

Tumman suklaan yhdisteet näyttävät suojaavan voimakkaasti LDL:n hapettumista vastaan.

Pitkällä aikavälillä tämän pitäisi saada paljon vähemmän kolesterolia kerääntymään valtimoihin, mikä pienentää sydänsairauksien riskiä.

Itse asiassa tutkimukset osoittavat melko radikaalia parannusta.

Ajan mittaan useat tutkimukset ovat osoittaneet, että flavanolirikkaan kaakaon tai suklaan nauttiminen voi alentaa verenpainetta ja parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä.

Tutkimuskatsaus paljasti, että suklaan syöminen 3 kertaa viikossa alensi sydän- ja verisuonisairauksien riskiä 9 %. Suklaan useammin syömisestä ei ollut juurikaan lisähyötyä.

Toinen katsaus ehdotti, että 45 gramman suklaan syöminen viikossa alentaa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä 11%. Yli 100 gramman viikossa nauttiminen ei näytä tuottavan terveyshyötyjä.

Vuonna 2017 tehdyssä kliinisessä tutkimuksessa havaittiin, että koehenkilöt, jotka söivät manteleita tumman suklaan kanssa tai ilman sitä, osoittivat parantunutta LDL-kolesterolitasoa.

Vaikka kaikki nämä havainnot ovat lupaavia, tarvitaan lisää todisteita, jotta tiedetään, oliko suklaa se, joka vähensi riskiä.

Koska biologinen prosessi kuitenkin tunnetaan (alempi verenpaine ja alempi hapettumiselle altis LDL), on todennäköistä, että säännöllinen tumman suklaan syöminen voi vähentää sydänsairauksien riskiä.

6.Voi suojata ihoasi auringolta

Tumman suklaan bioaktiiviset yhdisteet voivat myös olla hyviä ihollesi.

Flavanolit voivat suojata auringon vaurioilta, parantaa verenkiertoa iholle ja lisätä ihon tiheyttä ja kosteutta.

Pienin eryteemiannos (MED) on vähimmäismäärä UVB-säteitä, jotka tarvitaan aiheuttamaan ihon punoitusta 24 tunnin kuluttua altistumisesta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että MED voi lisääntyä ja jopa kaksinkertaistua, kun on kulutettu runsaasti flavanolia sisältävää tummaa suklaata tai kaakaota 12 viikon ajan.Tuloksena on, että ihosi suojaa paremmin auringolta.

Jos suunnittelet rantalomaa, harkitse ylimääräisen tumman suklaan nauttimista aiempina viikkoina ja kuukausina. Tarkista kuitenkin lääkäriltäsi tai ihotautilääkäriltäsi, ennen kuin luovut normaalista ihonhoitorutiinistasi enemmän tummaa suklaata varten. Ja muista, että suklaa ei voi korvata aurinkovoidetta ja muita aurinkosuojamuotoja.

7.Tumman suklaan terveysvaikutukset.Voisi parantaa aivojen toimintaa

Hyvät uutiset eivät ole vielä ohi. Tumma suklaa voi myös parantaa aivojen toimintaa.

Tutkimukset osoittavat, että runsaan flavanolikaakaon syöminen voi parantaa nuorten aikuisten verenkiertoa aivoissa. Tämä saattaa selittää, miksi kaakaon päivittäinen syöminen näyttää parantavan huomiokykyä, sanallista oppimista ja muistia.

Kaakaoflavanoidit voivat myös auttaa ylläpitämään kognitiivisia toimintoja iäkkäillä aikuisilla, joilla on lievä kognitiivinen vajaatoiminta, ja vähentää dementiaan etenemisen mahdollisuutta. Mutta lisää tutkimusta tarvitaan.

Lisäksi kaakao sisältää piristäviä aineita, kuten kofeiinia ja teobromiinia, mikä voi olla keskeinen syy, miksi se voi parantaa aivojen toimintaa lyhyellä aikavälillä.

Lopputulos


On olemassa huomattavaa näyttöä siitä, että kaakaolla voi olla merkittäviä terveyshyötyjä, sillä se suojaa erityisesti sydänsairauksia vastaan.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että sinun pitäisi mennä ulos ja kuluttaa paljon suklaata joka päivä. Se on silti täynnä kaloreita ja on helppo syödä liikaa.

Ehkä syö neliö tai kaksi illallisen jälkeen ja yritä maistella niitä. Jos haluat kaakaon edut ilman suklaan sisältämiä kaloreita, harkitse kuuman kaakaon valmistamista ilman kermaa tai sokeria.

Huomaa myös, että suuri osa markkinoilla olevasta suklaasta ei ole ravitsevaa.

Valitse laadukasta tavaraa: tummaa suklaata, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 70 %. Haluat ehkä tarkistaa tämän oppaan parhaan tumman suklaan löytämiseksi.

Tummassa suklaassa on tyypillisesti vähän sokeria, mutta määrät ovat yleensä pieniä ja mitä tummempi suklaa, sitä vähemmän se sisältää sokeria.

Suklaa on merkittävä ruoka, joka maistuu mahtavalta ja tarjoaa merkittäviä terveyshyötyjä.

Muista myös lukea seuraava artikkeli

Mustan teen terveysvaikutukset jotka kannattaa tietää

Please follow and like us:
Pin Share

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *