Mon. Sep 16th, 2024

Mustan teen terveysvaikutukset jotka kannattaa tietää

Mustan teen terveysvaikutukset.Musta tee sisältää runsaasti antioksidantteja ja voi tarjota terveyshyötyjä, kuten parantaa sydämen ja suoliston terveyttä ja vähentää tiettyjen sairauksien riskiä.

Veden lisäksi musta tee on yksi eniten kulutetuista luotettujen lähteiden juomista maailmassa.

Se on peräisin Camellia sinensis -kasvista, ja sitä sekoitetaan usein muiden kasvien kanssa eri makujen saamiseksi, kuten Earl Grey tai chai.

Se on maultaan vahvempi ja sisältää enemmän kofeiinia kuin muut teet, mutta vähemmän kofeiinia kuin kahvi.

Musta tee tarjoaa myös erilaisia terveyshyötyjä, koska se sisältää antioksidantteja ja yhdisteitä, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa.

Mustan teen terveysvaikutukset- ja muut edut


Tässä on 10 mustan teen terveysvaikutusta, jotka kaikki ovat tieteen tukemia.

1.Sillä on antioksidanttisia ominaisuuksia

Antioksidanttien tiedetään tarjoavan monia terveyshyötyjä.

Niiden nauttiminen voi auttaa poistamaan vapaita radikaaleja ja vähentämään soluvaurioita kehossa. Tämä voi viime kädessä auttaa vähentämään kroonisten sairauksien riskiä.

Polyfenolit ovat tietyntyyppisiä antioksidantteja, joita löytyy tietyistä ruoista ja juomista, mukaan lukien musta tee.

Polyfenoliryhmät, mukaan lukien katekiinit, theaflaviinit ja thearubigiinit, ovat mustan teen tärkeimpiä antioksidanttien lähteitä ja voivat edistää yleistä terveyttä.

Itse asiassa yhdessä rotilla tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin theaflaviinien ja thearubigiinien roolia mustassa teessä sekä diabeteksen, liikalihavuuden ja kohonneen kolesterolin riskiä. Tulokset osoittivat, että theaflaviinit ja thearubigiinit alensivat kolesteroli- ja verensokeritasoja.

Vanhassa tutkimuksessa tarkasteltiin oolong-teen katekiinien merkitystä kehon painoon. Se havaitsi, että ne, jotka nauttivat 690 mg katekiinia teestä päivittäin 12 viikon ajan, osoittivat kehon rasvan vähenemistä.

Vaikka monet lisäravinteet sisältävät antioksidantteja, paras tapa kuluttaa niitä on ruoan ja juomien kautta. Itse asiassa jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että antioksidanttien ottaminen lisäravinteena voi vahingoittaa terveyttäsi.

2.Mustan teen terveysvaikutukset.Voi parantaa sydämen terveyttä

Musta tee sisältää toisen ryhmän antioksidantteja, joita kutsutaan flavonoideiksi, jotka hyödyttävät sydämen terveyttä.

Flavonoideja löytyy teen lisäksi vihanneksista, hedelmistä, punaviinistä ja tummasta suklaasta.

Niiden säännöllinen nauttiminen voi auttaa vähentämään monia sydänsairauksien riskitekijöitä, mukaan lukien korkea verenpaine, korkea kolesteroli, kohonneet triglyseridipitoisuudet ja liikalihavuus.

Eräässä laajassa tutkimuskatsauksessa havaittiin, että jokaista päivittäin nautittua teekuppia kohden oli 4 % pienempi riski kuolla sydänsairauksiin, 2 % pienempi riski saada sydänkohtaus ja muita sydän- ja verisuonitapahtumia, 4 % pienempi riski saada aivohalvaus ja 1,5 % pienempi riski kuolla kaikista syistä.

Toisessa laajassa prospektiivitutkimuksessa havaittiin, että teetä päivittäin juovilla ihmisillä oli 8 % pienempi riski sairastua sydänsairauksiin ja 10 % pienempi riski saada vakavia sydäntapahtumia, kuten sydänkohtaus, verrattuna niihin, jotka eivät olleet juoneet teetä edellisten 12 kuukauden aikana.

Mustan teen lisääminen päivittäiseen rutiiniin on helppo tapa lisätä antioksidantteja ruokavalioosi ja mahdollisesti vähentää tulevien terveysongelmien riskiä.

3.Voi alentaa “huonoa” LDL-kolesterolia

Keho sisältää kaksi lipoproteiinia, jotka kuljettavat kolesterolia koko kehoon.

Toinen on matalatiheyksinen lipoproteiini (LDL) ja toinen korkeatiheyksinen lipoproteiini (HDL).

LDL:ää pidetään “huonona” lipoproteiinina, koska se kuljettaa kolesterolia soluihin kaikkialla kehossa. Samaan aikaan HDL:ää pidetään “hyvänä” lipoproteiinina, koska se kuljettaa kolesterolia pois soluistasi ja maksaan poistumaan verenkierrosta.

Kun kehossa on liikaa LDL:ää, se voi kerääntyä valtimoihin ja aiheuttaa vahamaisia kerrostumia, joita kutsutaan plakeiksi. Tämä voi johtaa ongelmiin, kuten sydämen vajaatoimintaan tai aivohalvaukseen.

Onneksi jotkin tutkimukset ovat osoittaneet, että teen nauttiminen voi auttaa vähentämään LDL-kolesterolia.

Eräässä hyvin suunniteltujen tutkimusten katsauksessa havaittiin, että mustan teen juominen alensi merkittävästi LDL-kolesterolia 4,64 mg/dl (11). Tämä vaikutus oli selvempi ihmisillä, joilla oli korkeampi kardiovaskulaarinen riski.

Toisessa hyvin suunnitellussa tutkimuksessa viiden kupillisen mustaa teetä juominen päivittäin ei kuitenkaan muuttanut merkittävästi kokonais-, HDL- tai LDL-kolesterolin tasoa ihmisillä, joiden kolesteroli on rajallisesti korkea verrattuna lumelääkkeeseen.

4.Voi parantaa suoliston terveyttä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että suoliston bakteerityypillä voi olla merkittävä rooli terveytesi kannalta.

Vaikka osa suoliston bakteereista on hyödyllisiä terveydellesi, osa ei.

Itse asiassa jotkut tutkimukset ovat ehdottaneet, että suolistosi bakteerityypeillä voi olla tärkeä rooli tiettyjen terveystilojen, kuten tulehduksellisen suolistosairauden, tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, liikalihavuuden ja jopa syövän riskin vähentämisessä.

Mustassa teessä olevat polyfenolit voivat auttaa ylläpitämään tervettä suolistoa edistämällä hyvien bakteerien kasvua ja estämällä huonojen bakteerien kasvua.

Lisäksi musta tee voi sisältää antimikrobisia ominaisuuksia, jotka tappavat haitallisia aineita ja parantavat suoliston bakteereja ja vastustuskykyä auttamalla korjaamaan ruoansulatuskanavan limakalvoa.

Lisätutkimusta tarvitaan kuitenkin ennen kuin voidaan tehdä vahvat johtopäätökset mustan teen roolista ja immuunitoiminnasta.

5.Voi auttaa alentamaan verenpainetta

Korkea verenpaine voi lisätä sydämen ja munuaisten vajaatoiminnan, aivohalvauksen, näön menetyksen ja sydänkohtausten riskiä. Onneksi muutokset ruokavaliossasi ja elämäntavoissasi voivat alentaa verenpainettasi.

Eräässä hyvin suunniteltujen tutkimusten katsauksessa tarkasteltiin teen juomisen vaikutuksia verenpaineeseen ihmisillä, joilla on verenpainetauti tai korkea verenpaine.

Katsauksessa havaittiin, että säännöllinen teenjuonti auttoi alentamaan systolista verenpainetta 4,81 mm Hg ja diastolista verenpainetta 1,98 mm Hg verenpaineesta kärsivillä ihmisillä. Lisäksi ne, jotka joivat teetä säännöllisesti yli kolmen kuukauden ajan, kokivat vieläkin enemmän sekä systolisen että diastolisen verenpaineen laskua.

Toisessa tarkastelussa tutkimuksia, joissa tarkasteltiin mustan teen vaikutuksia verenpaineeseen, havaittiin, että mustan teen juominen alensi merkittävästi sekä systolista että diastolista verenpainetta verrattuna kontrolliin Vaikutukset olivat selvempiä miehillä ja ihmisillä, jotka joivat mustaa teetä yli seitsemän päivää.

Mustan teen päivittäinen juominen sekä muut elämäntapamuutokset, kuten stressinhallintastrategiat, voivat hyödyttää niitä, joilla on korkea verenpaine.

6.Mustan teen terveysvaikutukset.Voi auttaa vähentämään aivohalvauksen riskiä

Aivohalvaus voi tapahtua, kun aivojen verisuoni joko tukkeutuu tai repeytyy. Se on toiseksi yleisin kuolinsyy maailmanlaajuisesti (20 Luotettu lähde).

Onneksi 80 % aivohalvauksista on estettävissä. Esimerkiksi ruokavalion, fyysisen aktiivisuuden, verenpaineen hallitseminen ja tupakoimatta jättäminen voivat auttaa vähentämään aivohalvauksen riskiä.

Mielenkiintoista on, että tutkimukset ovat osoittaneet, että mustan teen juominen voi myös auttaa vähentämään aivohalvauksen riskiä.

Eräässä 365 682 ihmisen tulevassa tutkimuksessa tarkasteltiin yhteyttä teen tai kahvin juomisen ja aivohalvauksen, dementian ja aivohalvauksen jälkeisen dementian välillä.

Kun osallistujia oli seurattu yli 11 vuotta, tutkimuksessa havaittiin, että niillä, jotka joivat vähintään kaksi kupillista teetä, oli 16 % pienempi iskeemisen aivohalvauksen riski verrattuna niihin, jotka eivät juoneet teetä.

Toisessa tutkimuksessa käytettiin teenkulutukseen liittyviä geneettisiä ennustajia määrittämään teen juomisen ja aivohalvausriskin välinen yhteys.

Tutkimuksessa todettiin, että jos sinulla on geneettinen taipumus juoda enemmän teetä päivässä, sinulla on myös pienempi aivohalvauksen riski.

7.Voi alentaa verensokeritasoja

Kohonneet verensokeritasot voivat lisätä terveydellisten komplikaatioiden, kuten tyypin 2 diabeteksen, liikalihavuuden, sydän- ja verisuonitautien, munuaisten vajaatoiminnan ja masennuksen riskiä.

Suurien määrien sokerin kulutuksen, erityisesti makeutetuista juomista, on osoitettu lisäävän verensokeriarvoja ja lisäävän tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Kun käytät sokeria, haima erittää hormonia, jota kutsutaan insuliiniksi. Insuliini mahdollistaa sokerin pääsyn soluihin, mukaan lukien lihas- ja maksasolut, varastoitumisen energiaksi tai glykogeeniksi. Kun keho tarvitsee energiaa, erilaista hormonia, glukagonia, vapautuu, mikä auttaa kehoa hajottamaan glykogeenia energian vapauttamiseksi. Jos kulutat sokeria enemmän kuin kehollasi on tilaa varastoida glykogeenia, ylimääräinen sokeri varastoituu rasvaksi.

Tutkimukset viittaavat siihen, että mustan teen juominen voi auttaa alentamaan verensokeria aterian tai välipalan jälkeen, joka tunnetaan myös aterian jälkeisenä glukoosina.

Eräässä pienessä, hyvin suunnitellussa tutkimuksessa tarkasteltiin mustan teen juomisen vaikutusta verensokeritasoihin runsassokerisen juoman nauttimisen jälkeen.

24 ihmistä, joilla oli esidiabeteksesta ja ilman sitä, joi runsaasti sokeria sisältävää juomaa sekä joko pienen tai suuren annoksen mustaa teetä tai lumelääkettä. Niillä, jotka joivat pienen tai suuren annoksen mustaa teetä, oli merkittävästi alhaisempi aterian jälkeinen (syömisen jälkeen) verensokeri verrattuna lumelääkettä nauttineisiin.

Muut tutkimukset viittaavat siihen, että musta tee voi auttaa lisäämään insuliinin käyttöä kehossa.

Pienessä tutkimuksessa tarkasteltiin mustan teen kulutuksen vaikutuksia insuliinivasteeseen miehillä, joilla on liikalihavuus ja insuliiniresistenssi.

Osallistujat söivät 75 g glukoosia yhdistettynä joko 100 ml:aan mustaa teetä, punajuurimehua tai vettä. Niillä, jotka joivat mustaa teetä glukoosin kanssa, insuliinivaste oli noin 29 % pienempi kuin vettä juovilla.

Tämä viittaa siihen, että mustan teen juominen voi auttaa parantamaan insuliiniherkkyyttä, etenkin runsassokerisen aterian tai välipalan jälkeen.

Jos ostat mustaa teetä, erityisesti valmiiksi valmistettua teetä, on tärkeää tarkistaa pakkauksen etiketti. Jotkin esivalmistetut mustat teemerkit ovat makeutettuja lisätyillä sokereilla, kuten sakkaroosilla tai korkeafruktoosipitoisella maissisiirapilla. Voit etsiä valmiiksi valmistettua teetä, joka on merkitty makeuttamattomaksi.

8.Voi auttaa vähentämään syöpäriskiä

On olemassa yli 100 erilaista syöpää, joista osa ei ole estettävissä.

Siitä huolimatta mustassa teessä olevat polyfenolit voivat auttaa hidastamaan tiettyjen syöpien kehittymistä ja edistämään syöpäsolukuolemaa.

Eräässä tiukassa tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin teen vaikutuksia syöpäriskiin, todettiin, että teen juominen liittyy pienempään suusyöpäriskiin.

Kirjoittajat toteavat, että tee voi myös liittyä pienempään riskiin sairastua myös muihin syöpiin, mukaan lukien maha-suolikanavan, rintojen, munasarjojen, keuhkojen ja kilpirauhasen syövät, mutta varmuuden saamiseksi tarvitaan enemmän hyvin suunniteltuja tutkimuksia.

Toisessa tutkimuskatsauksessa tarkasteltiin vihreän ja mustan teen juomisen vaikutusta kohdun limakalvon syövän riskiin.

Tutkimuksessa havaittiin, että niillä, jotka juovat eniten vihreää teetä, oli 22 % pienempi riski sairastua kohdun limakalvon syöpään. Lisäksi jokainen yhden kupillisen vihreän teen lisäys päivässä liittyi 11 %:n pienempään riskiin sairastua kohdun limakalvon syöpään.

Merkittävää yhteyttä ei kuitenkaan havaittu mustan teen kulutuksen ja kohdun limakalvon syövän riskin välillä.

Vaikka mustaa teetä ei pitäisi pitää vaihtoehtoisena syövän hoitona, jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että musta tee voi auttaa vähentämään tiettyjen syöpien riskiä.

Lisää ihmisiin kohdistuvaa tutkimusta tarvitaan, jotta mustan teen ja syöpäsolujen välinen yhteys saadaan selville.

9.Mustan teen terveysvaikutukset.Voi parantaa keskittymistä

Musta tee sisältää kofeiinia ja aminohappoa nimeltä L-teaniini, joka voi parantaa vireyttä ja keskittymistä.

L-teaniini lisää alfa-aktiivisuutta aivoissa, mikä johtaa rentoutumiseen ja parempaan keskittymiseen.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että L-teaniinia ja kofeiinia sisältävät juomat vaikuttavat eniten keskittymiseen johtuen L-teaniinin vaikutuksista aivoihin.

Tämä saattaa johtua siitä, että monet ihmiset raportoivat vakaammasta energiasta teen juomisen jälkeen verrattuna muihin kofeiinipitoisiin juomiin, kuten kahviin.

mustan teen terveysvaikutukset

Yhdessä pienessä tutkimuksessa, jossa tutkittiin mustan teen vaikutusta kognitiiviseen suorituskykyyn, osallistujat söivät joko 250 ml mustaa teetä tai vettä. Sitten heille annettiin testejä toimeenpanotoiminnasta, jatkuvasta huomiosta, muistista ja matemaattisista laskelmista.

Mustaa teetä nauttineet suoriutuivat huomattavasti nopeammin kognitiivisissa tehtävissä, heillä oli parantunut muisti ja he tekivät vähemmän virheitä.

Kirjoittajat päättelevät, että jopa pieni määrä mustaa teetä voi parantaa kognitiivista prosessointia.

Tämä tekee mustasta teestä loistavan juoman, jos haluat parantaa energiaa ja keskittyä ilman paljon kofeiinia.

10.Helppo tehdä

Musta tee ei ole vain hyväksi sinulle, vaan se on myös helppo valmistaa.

Mustaa teetä varten keitetään ensin vesi. Jos käytät kaupasta ostettuja teepusseja, lisää teepussi mukiin ja täytä se kuumalla vedellä.

Jos käytät irtolehtiteetä, käytä 2–3 grammaa teelehtiä jokaista 6 unssia vettä kohden siivilässä.

Anna teen hautua vedessä 3–5 minuuttia makusi mukaan. Vahvemman teen saamiseksi käytä enemmän teelehtiä ja liota pidempään.

Liottamisen jälkeen poista teelehdet tai teepussi vedestä ja nauti.

Lopputulos


Musta tee on loistava vaihtoehto, jos etsit vähäkalorista, makeuttamatonta juomaa, jossa on vähemmän kofeiinia kuin kahvi tai energiajuomat.

Sillä on vahva, ainutlaatuinen maku ja se sisältää runsaasti antioksidantteja, joilla voi olla useita terveyshyötyjä. Näitä voivat olla parantunut kolesteroli, parempi suoliston terveys ja alentunut verenpaine.

Mikä parasta, se on helppo valmistaa ja se löytyy helposti monista kaupoista tai verkosta.

Jos et ole tehnyt niin ennen, harkitse musta teen kokeilemista, jotta saat sen lukuisia terveyshyötyjä.

Muista myös lukea seuraava artikkeli

The St. Louis Blues terminated Craig Berube on Tuesday night, disavowing the mentor who drove the group to its just Stanley Cup title.

Please follow and like us:
Pin Share

Related Post

2 thoughts on “Mustan teen terveysvaikutukset jotka kannattaa tietää”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *